Over Pascal

Ontdekken loopt als een rode draad door mijn leven. Waar stroomt het in mij? En waar niet? Wie ben ik echt? Wat is hier gaande? Wat wil er nu? Verwondering over het leven in alle vormen is er altijd geweest. Ik weet dat ik vooral niet-weet. En in bepaalde dingen niet goed ben. En in een aantal dingen juist wel. Zoals de ander echt zien. En ruimte bieden om jezelf te zijn, met al je kwaliteiten en eigenheid. Bij het coachen en opleiden zet ik dat graag in. Ik word er echt blij van als er vertrouwen ontstaat, innerlijke rust en wijsheid. Als mensen met al hun kleuren tevoorschijn durven komen. Omdat ze diep verbonden zijn met zichzelf en hun omgeving.


Naar binnen keren

Soms gaat het leven stroperig en lijken de lessen hard. Maar het blijkt telkens weer een uitnodiging om te groeien in bewustzijn. Een hernia, geen richting ervaren, een breuk, het overlijden van een dierbare, allemaal situaties die uitnodigen om stil te staan, te onderzoeken en te doorvoelen wat waar is. Ontdekken dat voelen wezenlijk anders is dan denken wat je voelt. Zakken in het lijf en mentale constructies doorzien. Lichaamsbewustzijn is voor mij de meest directe manier om me te verbinden met wie ik nog meer ben en waar ik in geloof. Van daaruit kan ik uitreiken naar anderen.

Ontdekkingstocht

Ik ben van oorsprong andragoog (gedragswetenschapper – ontwikkeling bij volwassenen) en begeleid mensen nu ruim 17 jaar. Eerst op gedragsniveau, met trainingen over communicatie, leiderschap en samenwerking. Later bracht coaching extra verdieping, en meer voldoening. Ik heb vele coaches en leidinggevenden opgeleid met een eigen rijkserkende postHBO coaching opleiding. Ik ontdekte steeds meer dat ik vooral niet-weet. En dat niet kennis, maar bewustzijn ons de stroom van het leven laat ervaren. En zo heb ik gekozen coaching te combineren met de weg van het lichaam. Via Yoga, Do-In en traditionele oefeningen uit het Taoïsme ervaar ik wat werkt. Blokkades lossen op en het zelfhelend vermogen wordt aangesproken. Ik ben beter afgestemd en het helpt me om trouw te zijn aan mezelf. Voor mij is het de snelste weg om van gedoe in het hoofd naar eenvoud en blijdschap te komen. Het is mooi dit te mogen doorgeven aan iedereen die hier ook naar verlangt.

Ik werk met mensen en organisaties die bereid zijn om naar zichzelf te kijken. Of dit in ieder geval willen leren. Leiderschap en synergie creëren vanuit een visie, verantwoordelijkheid en vertrouwen boeien mij enorm. Mijn hart gaat ook uit naar vrouwen. Niet omdat ik niet graag met mannen ben, integendeel. De vrouwenthema’s lenen zich zo mooi om als groep te onderzoeken. En ik ervaar dat wanneer vrouwen hun oorspronkelijke kracht en energie werkelijk gaan omarmen en inzetten, dit grote invloed heeft op zowel henzelf als de omgeving.

Ik kom veel mensen tegen die antwoorden buiten zichzelf zoeken. Soms gericht op anderen, soms vanuit hun hoofd. Vaak met de hoop grip of houvast te krijgen. Terwijl het leven zich niet laat beïnvloeden. Het is de manier waarop je aanwezig kunt zijn met wat er is, die invloed geeft. En het is de weg naar binnen die jou laat verbinden met wie je echt bent en wat er toe doet. Voor mij doet het begeleiden van mensen er toe. Ik houd van het vak. Het moment waarop iemand zich ontspant, opent en er iets verschuift vanuit diep inzicht, raakt mij enorm.

Naast buiten zijn, de zee, lekker eten, skiën en yoga, is mijn gezin wezenlijk voor mij. Ik leef met Henk en onze drie jongens in Berkel en Rodenrijs. Door hen leer ik over verbinden en loslaten, vallen en opstaan en onvoorwaardelijke liefde. Zin om verder kennis te maken? Leuk!  

Heb je een vraag of wil je mij ontmoeten?

06 41624001

Dit zeggen anderen over mij en mijn werk:

“Ik ben dankbaar voor de warmte en de openheid, de heldere spiegel die Pascal heeft geboden bij de ontdekkingstocht naar de mooie inzichten en al wat daaruit nog steeds mag voort vloeien. Verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van jezelf, liefdevol zijn naar jezelf en jezelf van daaruit de ruimte leren geven, te durven inzien, “toegeven” en omarmen wat jij nodig hebt om te kunnen zijn wie je ten diepste bent. Liefdevol zijn naar het verleden waarin je dat nog niet wist en met alle beste bedoeling deed wat toen juist leek. En nu vooral leven vanuit hoe het nu is, met nieuw verworven inzichten, liefdevol naar jezelf, zonder schaamte, in alle openheid en vol verwondering naar al wat komen mag.”

Renee

“Ik ben veel meer stil gaan staan bij lichamelijke gewaarwordingen, bij het hier en nu. Ik ben nog beter gaan observeren en luisteren naar de achterliggende boodschap en ik ben me in contacten gelijkwaardiger op gaan stellen. Mijn bewustzijn heeft een boost gekregen; ik ben me meer op het ‘hier en nu’ gaan focussen; op het ‘er zijn’ om van daaruit dichter bij de ander te kunnen komen.”

Annelies

“De coaching was een intense ervaring waarbij ik verder in mijn diepste kern ben gekomen. Ik ben me bewust dat ik mezelf niet tot ‘de orde’ hoef te roepen. Ik hoef slechts te voelen, te ervaren en vanuit warmte naar mezelf te kijken. Ik ervaar rust, ruimte en lichtheid. En als het er even niet is kan ik er zo bij.”

Marjo

“Ik heb leren beschouwen, patronen doorbreken die mij niet hielpen en echt luisteren naar mijn gevoel. De transformatie naar een nieuwe manier van zijn, met beide benen op de grond, benieuwd naar wat komen gaat. Het is een ervaring die je persoonlijke en professionele leven verrijkt. Dag mag je jezelf gunnen.”

Angelique